Nomaden in de glastuinbouw

Ons bestaan als groentetelers was een jarenlange beproeving door kortlopende pacht-teeltovereenkomsten. We moesten vaak ‘verkassen’ en dit leek een gebed zonder einde. Door regelgeving, vergunningen en het gebrek aan locaties moesten we stoppen met onze onderneming.  

We zijn begonnen in Maasdijk en verhuisden vanuit daar naar ’s-Gravenzande, Hoek van Holland en vervolgens naar Breda. Daar was het einde oefening, want een nieuwe pachtovereenkomst was niet mogelijk. Dat betekende op dat moment dat we gedwongen werden om te stoppen met de teelt van groenten en ons bedrijf.

Naast het telen van groenten zijn wij ook actief als groentehandelaren en door ons uitgebreide netwerk kwamen wij in aanraking met Gerben Wessels van ATAV.

We besloten met Gerben in zee te gaan, omdat hij veel ervaring heeft in de wereld van agrarisch vastgoed. En van deze beslissing hebben wij geen moment spijt gehad. Door zijn ervaring en uitgebreide netwerk in de glastuinbouw, werden we in staat gesteld om een failliet bedrijf te kunnen kopen in het Drentse Klazienaveen.

De specialisten van ATAV zijn in overleg gegaan met de curator, de bank en de gemeente. Uit die gesprekken kwam naar voren dat de curator en bank uiteindelijk positief reageerden op een voorstel tot koop. De gemeente was na veel punten en komma's bereid om medewerking te verlenen voor de vestiging van nieuw groenteteeltbedrijf in het dorp.

Na deze vaststelling werden de plannen uitgewerkt en konden we middels een combinatie van een private en bancaire financiering een glastuinbouwbedrijf aankopen.

Voor ons als allochtone Nederlanders en startende kopers in een sectorale crisis, werd de financiering voor de aankoop met de bank tot onze grote vreugde allemaal in een klap geregeld. Een unieke ervaring voor ons. En als klap op de vuurpijl financierde ATAV ook nog de verbouwingkosten en het oogstkrediet voor. Dat betekende een einde aan ons nomadenbestaan.

We verhuisden het bedrijf naar Klazienaveen en onze woningen in Den Haag werden verkocht. Onze gezinnen met kinderen volgden ons. De deskundige begeleiding en financiële ondersteuning destijds van ATAV heeft ertoe geleid dat wij nu drie glasgroentebedrijven in Klazienaveen in eigendom hebben, met ruim 18 hectare grond. Acht hectare daarvan is voor vollegrond teelt in de buitenlucht, ruim zes en een half hectare glasopstanden voor de teelt van minikomkommers, Turkse aubergines, stek, en in de winter andijvie.

Wij verzorgen zelf de afzet van onze groenten en de huisvesting van onze vaste en seizoen medewerkers hebben wij geregeld via de rondom gelegen woonhuizen, die in eigendom zijn van de bedrijven.