In de herkansing: eind goed al goed

“Bij het aangaan van een verkoop in 2009 was duidelijk en geregeld wanneer wij met ons vleesvarkensbedrijf zouden gaan stoppen. Echter, de koper bleek zijn afspraken niet na te (kunnen) komen. Vijf jaar later werd de toenmalige koper failliet verklaard, een scenario waar wij geen rekening mee hielden en deze situatie bracht ons in de problemen. Opnieuw verkopen aan een andere partij was niet gemakkelijk, omdat de varkenshouderij in 2013/2014 in een crisis verkeerde. Noodgedwongen stoppen en achterblijven met verouderde stallen vol asbest, op een kleine agrarische locatie lag op de loer’’

Kees en Jannie van de Bunte: "Decennialang hebben wij een vleesvarkensbedrijf gehad. In 2009 konden we, zoals we toen bedacht hadden, het bedrijf verkopen. Er werd een koopovereenkomst gesloten en dat betekende dat we, op het door ons gewenste tempo, konden stoppen met ons vleesvarkensbedrijf. We wilden gaan genieten van ons welverdiende pensioen.

Dat pakte anders uit. De kopende partij moest vanwege (financiële) problemen afhaken en dat betekende op dat moment voor ons een grote onzekerheid of wij wel (zonder schulden) zouden kunnen stoppen. Ook kwam ons pensioen onder druk te staan.

Op advies van onze boekhouder werd Gerben Wessels van ATAV benaderd. Gerben was in staat om rust en overzicht te creëren en in overleg tussen de gemeente en ATAV werd een functieveranderingstraject (Rood voor Rood) georganiseerd. Het leegdraaien van de stallen werd opgestart, de varkensrechten werden verkocht en ondertussen werden er ook allerlei onderzoeken op locatie ingesteld, voor de afgesproken bestemmingswijziging met de gemeente.

De plannen kregen met het verstrijken van de tijd meer vorm. Naast de bouw van een nieuwe 2-onder-1-kapwoning voor onszelf en onze zoon, mochten er ook nog 2 kavels komen voor de bouw van vrijstaande woningen. Het nieuwe bestemmingsplan was nog niet ter inzage gelegd of er dienden zich al serieuze kopers aan. In reactie daarop besloten wij met hulp van ATAV om het bedrijf aan die serieuze partijen te verkopen.

Op deze manier kwam de verkoop van ons bedrijf nog op zijn pootjes terecht, dankzij ATAV ontstond er géén onverkoopbaar bedrijf met schulden.

De ervaren specialisten van ATAV zijn voor ons in overleg gegaan met de architect en aannemers. Uit die gesprekken kwam naar voren dat een lokale aannemer de nieuwe woningen is gaan bouwen, waar wij samen met onze zoon en zijn gezin met veel plezier in wonen.”